Vernieuwingen aanjagen bij Reactiveringscentrum Klimop

“Hij kan al veel meer dan ik dacht!”, reageert een dochter over haar vader die revalideert bij reactiveringscentrum Klimop in Harderwijk. Hij heeft een hersenbloeding (CVA) gehad en zij is onlangs uitgenodigd om een dagje met hem mee te lopen bij Klimop. Ze zag de vooruitgang, maar belangrijker nog, ze heeft ervaren hoe zij kan helpen bij haar vaders revalidatie. Het idee om familie uit te nodigen, komt voort uit het project familieparticipatie van Sandra Groenendijk, fysiotherapeut en Manon van der Vegte, verpleegkundige. Het is hun eerste wapenfeit als knowledge brokers CVA bij Klimop: een soort aanjagers van vernieuwingen.

“Ken je de Zorgstandaard CVA/TIA?”, vraagt Sandra. “Het is geschreven door experts van verschillende beroeps- én patiëntenverenigingen. In dat stuk staat wat mensen met een CVA minimaal verwachten van de zorg. Veelal werken we bij Klimop al volgens die standaard, maar op een aantal punten kan het nog beter. Juist die punten pikken Manon en ik eruit, zoals familieparticipatie. Landelijk zijn er achttien organisaties waar knowledge brokers werken, bijvoorbeeld ook ziekenhuis St Jansdal.

Knowledge broker CVA
Het Kennisnetwerk CVA Nederland heeft de functie ‘knowledge broker CVA’ bedacht. Via onze manager zijn wij ervoor gevraagd. Knowledge broker Manon: “Als  verpleegkundige ben ik voorloper in het team bij het introduceren van vernieuwingen. Samen met Sandra vertaal ik wetenschappelijke kennis zodanig, dat het praktisch bruikbaar is. Soms is het best moeilijk om gewoontes in de werkwijze of de benadering van cliënten, te veranderen. Het is belangrijk dat wij kunnen uitleggen wat het oplevert.”

Realisme
Beide collega’s zijn nu een jaar bezig als ‘knowledge brokers CVA’. Ze hebben twee uur per week om aan hun projecten te werken. Dat is niet veel als je niet alleen jezelf, maar ook anderen mee wil krijgen met veranderingen, toch? “Nee”, beaamt Manon, “maar we moeten realistisch zijn in wat we kunnen doen. We zijn nu al best vooruitstrevend. Bijkomend voordeel is dat het project familieparticipatie ook breder te gebruiken is, niet alleen bij een CVA.”

Volgende project
Onlangs zijn Sandra en Manon gestart met een nieuw project ‘Ketenbrede informatievoorziening voor de CVA-cliënt’. “Wij werken aan dit project samen met een fysiotherapeut en verpleegkundige van ziekenhuis St Jansdal. De informatie die mensen met een CVA krijgen, is versplinterd over tal van organisaties in de regio. Wij willen dit goed op elkaar aansluiten, zodat deze mensen beter zijn voorbereid op wat er gaat komen. Om dit te bereiken is samenwerking nodig met organisaties die de zorg voor hen hebben. Het zou mooi zijn als wij elkaar niet zien als concurrenten, maar als partners die elkaar versterken. Het Kennisnetwerk CVA Nederland volgt ons project op de voet. Het zou zo maar een landelijk voorbeeld kunnen worden”, zegt Sandra voorzichtig.

Praktijkvoorbeeld
“Sommige mensen die bij Klimop zijn uitbehandeld, revalideren thuis verder. Bij welke fysiotherapeut dat is en wat er gaat gebeuren, hoor ik meestal niet”, vertelt Sandra. “Er is nu namelijk weinig contact met fysiopraktijken in de regio. Ik kan cliënten dus niet voorbereiden op wat er gaat komen. Daar zou met dit nieuwe project verandering in kunnen komen. Daar hebben wij als fysiotherapeuten allemaal profijt van. Maar er zijn meer mogelijkheden voor samenwerking”, zegt Sandra vooruitblikkend. “Je kunt daarbij bijvoorbeeld ook denken aan een gezamenlijk looptrainingsprogramma.”

Zorgstandaard
“Niet alleen wij als knowledge brokers spelen een rol bij de ontwikkeling van de CVA-zorg.” Volgens Sandra en Manon kan iedereen die betrokken is bij deze zorg er profijt van hebben. Hun advies: “Lees de Zorgstandaard eens, het is echt de moeite waard! Het geeft je inzicht in hoe jij nog beter kunt aansluiten bij de wensen van cliënten.” Nu is dat overigens nog vrijblijvend. De verwachting is dat zorgverzekeraars verplicht gaan stellen om te werken volgens deze standaard.

 

Door |2017-08-29T10:38:43+02:0015 augustus, 2017|

Deel dit bericht, kies je platvorm...

Ga naar de bovenkant